Ημικρανίες και botox

Ημικρανίες και botox. 

Εγκρίθηκε και στην Ελλάδα η χρήση του μπότοξ για την προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας

Γράφει ο: Δρ. Μιχάλης Βικελής, Νευρολόγος, MSc in Headache Medicine, PhD, Γενικός Γραμματέας της Ελληνικής Εταιρείας Κεφαλαλγίας

Ανακοινώθηκε χθες από την φαρμακευτική Εταιρεία που έχει τα σχετικά δικαιώματα στην Ελλάδα, πως το σκεύασμα Botox™ έλαβε άδεια από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ) για να χρησιμοποιηθεί για την προφυλακτική θεραπεία της ημικρανίας. Η επίσημη ένδειξη που το φάρμακο έλαβε είναι αυτή της χρόνιας ημικρανίας, δηλαδή για ασθενείς με ημικρανία για περισσότερες από 15 ημέρες το μήνα.

Η άδεια αυτή δόθηκε μετά από ανάλυση στοιχείων που προέκυψαν από μία σειρά σχετικών κλινικών μελετών, σε περισσότερους από 1.200 ασθενείς με χρόνια ημικρανία, παγκοσμίως.

Οι ενέσεις έγιναν με ειδικό πρωτόκολλο χορήγησης, ανά τρεις μήνες, στους μυς στο μπροστινό, πλαϊνό και πίσω μέρους του κεφαλιού, αλλά και στον αυχένα και στη ράχη των ασθενών, δηλαδή σε διαφορετικά (και πολύ περισσότερα) σημεία από ό,τι γίνεται σε ασθενείς που κάνουν θεραπεία για λόγους αισθητικούς (εξάλειψη ρυτίδων) από ιατρούς άλλων ειδικοτήτων. Στους 12 μήνες από τότε που ξεκίνησε η θεραπεία, σχεδόν το 70% των ανθρώπων στους οποίους χορηγήθηκε το Botox ανέφεραν μείωση μεγαλύτερη ή ίση με 50% στον αριθμό των ημερών που παρουσίαζαν ημικρανία.

Στις ίδιες μελέτες, οι συχνότερα εμφανιζόμενες παρενέργειες ήταν ο ήπιος πόνος, η ευαισθησία και το οίδημα (πρήξιμο) στο σημείο της ένεσης, ενώ πιο σπάνια και -αν και αναστρέψιμη- σαφώς πιο ενοχλητική παρενέργεια, η πτώση του βλεφάρου (χαλάρωση του μυός του βλεφάρου, με αποτέλεσμα το ένα μάτι να φαίνεται σαν λίγο πιο κλειστό από το άλλο).

Το επόμενο βήμα, πριν τη χορήγησή του από τα φαρμακεία, είναι η εισαγωγή του στη λίστα αποζημιούμενων σκευασμάτων από τα δημόσια ταμεία, ώστε οι ασθενείς που το χρειάζονται να μπορούν να το λαμβάνουν με συμμετοχή 25% ή και δωρεάν. Το πότε θα γίνει αυτό, καθώς και το αν θα υπάρξει κάποιος περιορισμός ως προς το αν τις ενέσεις θα μπορεί να χορηγεί οποιοσδήποτε νευρολόγος ή θα απαιτείται κάποια ειδική εκπαίδευση, παραμένει προς το παρόν άγνωστο. Ωστόσο, υπολογίζεται ότι όλες οι απαραίτητες διευκρινίσεις θα έχουν γίνει εντός των επόμενων μηνών.

Παραπομπές:

Headaches.gr- Βοτουλινική τοξίνη και ημικρανία

Headaches.gr- Το Μπότοξ στη θεραπεία της ημικρανίας

Επιμελεια

Dr Βικελής Μιχάλης

Ο Δρ. Μιχαήλ Κ. Βικελής είναι Νευρολόγος. Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την ειδικότητα της νευρολογίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και στο Γενικό Κρατικό Νοσοκομείο Νίκαιας- Πειραιά. Μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα Κεφαλαλγιών στο Πανεπιστήμιο La Sapienza της Ρώμης, όπου απέκτησε Μεταπτυχιακό Τίτλο Σπουδών Master of Science in Headache Medicine. Στη συνέχεια

To Iστολόγιο μου στο medidiatrofi.gr

Σχόλια